Ik ga meedoen aan NaNoWriMo 2022

Als je al eerder blogs van mij hebt gelezen, dan weet je misschien al wel dat ik de droom heb om ooit een keer een boek te schrijven (en uit te geven). Sinds ik me de afgelopen maanden wat meer heb verdiept in de wereld van schrijven en uitgeven, ben ik ook NaNoWriMo (National Novel Writing Month) tegengekomen. Een schrijfevenement waarbij je in de maand november een manuscript van minimaal 50.000 woorden schrijft. En ik ga dit jaar ook meedoen!

Schrijversdroom

Even terug naar het begin…

Ik schrijf al mijn hele leven verhalen. Die droom om ooit een boek te schrijven? Die ontstond al op de basisschool. Ja echt, zo lang ben ik al bezig met verhalen verzinnen. Het bedenken en schrijven van verhalen is sinds die tijd altijd blijven hangen. Ik was er absoluut niet elke dag mee bezig, maar over de jaren heen toch wel regelmatig. Alle ideeën die ik had schreef ik ergens op en van sommige van die ideeën had ik zelfs het plot al uitgewerkt of was ik begonnen aan het schrijven ervan.

Mijn eerste prentenboek

Tijdens mijn eerste studie maakte ik voor een groepsproject een keer een prentenboek en dat beviel zó goed, dat ik dat nog een keer over wilde doen. Maar dan goed. Ik wilde er echt de tijd voor nemen.

Die wil om het nog eens over te doen, is een tijdje blijven hangen tot ik de kans kreeg om het binnen mijn tweede studie uit te voeren. Tijdens mijn minor kreeg ik namelijk alle vrijheid om zelf een project te starten, dus ik zag mijn kans schoon en besloot ik een nieuw prentenboek te maken voor dit project. En dat werd uiteindelijk dus mijn tweede prentenboek ooit. Nog een leuk feitje: dit boek is eigenlijk ook de start van mijn illustrator carrière geweest, hoe cool?! Nu was dit prentenboek al een hele verbetering ten opzichte van het prentenboek dat ik eerder maakte, maar ik vond dat ik nog steeds veel te leren had.

Tussendoor maakte ik nog ‘gewoon zomaar’ een prentenboek als verrassing voor mijn familie. En toen ik voor mijn afstuderen de optie kreeg om een product te ontwikkelen, wist ik direct wat dat product moest gaan worden (ja, je raad het al… een prentenboek!). Ik ben nog steeds zo dankbaar voor de vrijheid die ik voor mijn afstudeerproject kreeg.

Deze keer was het uiteraard wel van belang om er onderzoek aan te koppelen, want het bleef tenslotte een afstudeerproject. Ik dook dus veel de theorie in over, onder andere, schrijven voor kinderen. Daar leerde ik weer zó veel van.

Daar was toen plots alweer mijn vierde prentenboek. Ik zag al wezenlijk verschil ten opzichte van de voorgaande drie boeken. Ik begon hier goed in te worden…

En toch had ik het gevoel dat ik nog meer zou moeten leren. Voornamelijk wat betreft taalgebruik. De focus lag bij alle prentenboeken voornamelijk op het (leren) maken van de illustraties en bij de tekst ‘deed ik maar wat’. Ik wilde handvatten. Ik wilde leren hoe ik pakkend kon schrijven voor kinderen.

Leren schrijven

Toen ik in 2021 een betaalbare korte cursus ‘Kinderboeken schrijven’ tegenkwam, greep ik mijn kans om meer te leren over het schrijven voor kinderen. Ik volgde de cursus, leerde veel over het schrijfproces en was tijdens de cursus begonnen aan het uitwerken van een van mijn ideeën voor een jeugdboek. Ik ontdekte dat, hoewel ik het maken van de prentenboeken erg leuk vond, ik nog steeds graag een keer een langer boek wilde schrijven.

Tijdens de cursus werd ik overigens ook geconfronteerd met een onderdeel dat erg belangrijk is voor het kunnen schrijven van boeken: zelf lezen! Het consumeren van verhalen is minstens zo belangrijk om een goede schrijver te kunnen zijn en dat was nou net iets wat ik al jaren niet meer echt had gedaan. Ja, ik weet het, dat kan écht niet… Dat weet ik nu ook.

Dus zodra ik tot dat besef was gekomen, begon ik met het lezen van kinderboeken om er van te leren. En van het lezen van kinderboeken ging ik naar het lezen van jeugdboeken. En dat escaleerde in het lezen van Young Adult boeken, New Adult boeken, Adult boeken; alles dus. Ik had er plots een nieuwe hobby bij. Want hoewel ik begon met lezen om er van te leren, lees ik nu omdat ik simpelweg gek ben op verhalen.

Het nu

Ik volgde in 2022 nog een aantal online cursussen en stortte me volledig op YouTube videos over schrijven. Ik las tientallen boeken voor jong en oud, kreeg nieuwe ideeën, werkte er een aantal uit en ik schreef de eerste versie van een boek. Ja, je leest het goed. Ik heb voor het eerst in mijn leven een HEEL boek van begin tot eind geschreven. Is hij af? Nog lang niet, maar wat mij betreft is het al een prestatie op zich dat ik een eerste versie heb afgemaakt.

Terwijl ik dat verhaal even laat bezinken om later op terug te komen, is er ook weer ruimte om een van mijn vele andere ideeën uit te werken. En wat is daar nou een beter moment voor dan NaNoWriMo?!

Mijn NaNoWriMo project

Dit is het spannendste deel. Ik heb tot nu toe eigenlijk nog weinig gedeeld over mijn schrijfprojecten. Ik hou alles nog lekker veilig voor mijzelf. Tijd om daar verandering in te brengen. Wie kent de quote: ‘Great things never came from comfort zones‘? Dat wordt mijn motto de komende tijd. En dit is de eerste stap.

Ik ga hier nu aan de wereld verkondigen wat mijn NaNoWriMo 2022 project gaat worden en ik hoop jullie via een aantal blogs ook op de hoogte te gaan houden als het zo ver is. Een stok achter de deur is nooit verkeerd, toch?

Komt ‘ie dan:

Project Nachtmerrie

Doelgroep: Jeugdboek 10+

Genres: Fantasy, Adventure

Project samenvatting: Op onverklaarbare wijze weten enkele van de meest gevaarlijke nachtmerriemonsters te ontsnappen uit het Hoofdkwartier van de Nachtmerriebestrijders. Wanneer Finn en Bo met hun school op veldexcursie zijn in een droom, komt een van die nachtmerriemonsters plots opdraven in diezelfde droom. Door de chaos die ontstaat, raken Finn en Bo de rest van de klas kwijt en zitten ze vast in een letterlijke nachtmerrie. Komen ze op tijd uit de nachtmerrie voor het nachtmerriemonster ook wel bekend als ‘het Zwarte Gat’ de droom met daarin Finn en Bo opslokt?

Volg mijn proces

Ik sta voor de volle 100% achter mijn idee en kan niet wachten hem te gaan schrijven. En toch schijt ik 7 kleuren stront dat ik dat idee nu met de buitenwereld heb gedeeld. Niet alleen omdat ik bang ben dat anderen er met mijn idee vandoor gaan (trust issues much?), maar ook omdat ik bang ben dat iedereen het een belachelijk idee vindt. Maar ja, great things never came from comfort zones toch? Laten we hopen dat dit een great thing wordt, want ik zit zeker buiten m’n comfort zone haha!

Ik zal jullie de komenden weken op de hoogte houden met een aantal updates. Hoeveel en hoe ik dat ga vormgeven weet ik nog niet, maar als je het leuk vindt om te zien hoe het mij vergaat aankomende maand, hou dan mijn blog in de gaten. Of voeg me toe als vriend op de NaNoWriMo website en volg mijn proces daar. Dat mag natuurlijk ook!

Oh en ga jij ook meedoen aan NaNoWriMo? Laat dan het linkje naar jouw account achter in de reacties. Ik zou ook graag jouw proces volgen. Vind ik leuk. 🙂

 

6 reacties

  1. […] doe dit jaar mee aan NaNoWriMo 2022! En de eerste dagen schrijven zitten er alweer op. Volgens de planning zou ik op zondag 6 november […]

  2. […] doe dit jaar mee aan NaNoWriMo 2022! En de eerste dagen schrijven zitten er alweer op. Volgens de planning zou ik op zaterdag 12 […]

  3. […] doe dit jaar mee aan NaNoWriMo 2022! En de eerste dagen schrijven zitten er alweer op. Volgens de planning zou ik op vrijdag 18 […]

  4. […] doe dit jaar mee aan NaNoWriMo 2022! En de meeste dagen schrijven zitten er alweer op. Volgens de planning zou ik op donderdag 24 […]

  5. […] doe dit jaar mee aan NaNoWriMo 2022! En de maand november die tijdens deze challenge helemaal in teken staat van schrijven zit er […]

  6. […] heb dus een tweede jeugdboek helemaal van begin tot eind geschreven. Daarover kun je alles lezen in de blogs die ik daarover heb geschreven. Ik heb de smaak goed te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *