Hoe ik een illustrator werd

Als kind was ik al een creatief persoon. Ik tekende veel, schreef regelmatig verhalen en had altijd veel plezier in de creatieve schoolvakken. Ondanks dat had ik destijds nooit de ambitie om illustrator te worden. Door de jaren heen is die passie voor tekenen naar de achtergrond gezakt. School ging voor. Op de uitzonderlijke momenten na, spendeerde ik nog maar weinig van mijn tijd aan tekenen (en schrijven). Uiteindelijk ben ik na jaren toch geëindigd als illustrator. Hoe is dat gebeurd? In deze blog leg ik het je uit.  

Project van mijn leven

Ik had, zoals ik al zei, vroeger altijd al veel getekend, maar dat is steeds meer verwaterd in mijn puberjaren. Tekenen maakte plaats voor Sims, Pokémon en andere games. Toen ik tijdens mijn eerste opleiding per toeval een kinderboekje moest maken voor een opdracht, was ik meteen weer helemaal verkocht. Ik bakte er niks van en het zag er totaal niet uit (zie afbeelding hieronder), maar ik had er zó veel plezier aan beleefd. Sinds dat moment is het maken van een echt kinderboek altijd in mijn achterhoofd blijven hangen. Of ik het wel kon, interesseerde me eigenlijk helemaal niets. 

Nadat ik was afgewezen voor een andere minor, kwam de minor ‘Project van je leven‘ op mijn pad. En man, wat ben ik achteraf blij dat ik ben afgewezen voor die eerste minor! Toen ik in februari 2019 aan deze minor begon, had ik nooit verwacht dat het me zou brengen waar ik nu ben.

Ik besloot om de droom van het maken van een kinderboek tijdens de minor te laten uitkomen. Maar ja, ik had al jaren niet meer echt getekend… Dus dat werd heel veel oefenen in de 5 maanden tijd die ik had. En dat is dus ook wat ik deed: veel tekenen, veel oefenen en ook veel falen.

Opnieuw leren tekenen

Bijna elke dag was ik bezig met het (opnieuw) leren tekenen. Ik keek naar video’s en illustraties van andere illustratoren, ik ging naar de bieb om in kinderboeken te neuzen en ik oefende heel veel met tekenen met behulp van prompts. Ondertussen was ik bezig met het schrijven van de tekst van het boek, zodat ik tegen het einde van de minor alleen nog maar de illustraties hoefde te maken.

Bovenstaande afbeelding is een van de eerste illustraties die ik maakte toen ik weer begon met tekenen. Benieuwd naar al mijn ‘oefenillustraties’? Scroll dan op mijn Instagram feed helemaal naar beneden. Ik heb niks verwijderd!

Na maanden oefenen met tekenen, begon het einde van de minor toch wel heel dicht bij te komen en besloot ik te beginnen aan het boek. Hoewel ik echt nog wel wat te leren had op gebied van illustraties, wilde ik heel erg graag dat mijn boek af zou zijn voor de minor voorbij was. Na hard werken is daar mijn allereerste echte kinderboek ‘Anna en Kuif en het buitenaardse monster’ uit gekomen. Iets waar ik destijds erg trots op was natuurlijk!

Prentenboek Anna en Kuif

De eerste opdrachten als illustrator

Uiteindelijk ben ik dankzij deze minor achter mijn enorme passie voor tekenen gekomen. Want nu, 2 jaar later, ben ik nog altijd veel aan het tekenen, veel aan het oefenen en nog steeds veel aan het falen! In de tussentijd heb ik al wat logo’s mogen illustreren (zoals deze en deze), heb ik 3(!) prentenboeken gemaakt, heb ik een aantal persoonlijke portretten getekend en teken ik nog altijd veel in mijn vrije tijd

Gezinsportret mockup

Hoewel ik al veel illustratie opdrachten heb mogen doen, sta ik altijd open voor nieuwe projecten. Heb jij een project waar je een illustrator voor zoekt en past mijn stijl bij dat project? Stuur me vooral even een mail en dan bespreken we samen de mogelijkheden. 

Een geluk bij een ongeluk

Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat ik mijn werk en passie te danken heb aan de afwijzing van de ene minor en de ontdekking van de ander. Ik weet niet of ik zonder de minor ‘Project van je leven’ in de tussentijd überhaupt weer was begonnen met tekenen. Ik had natuurlijk dat idee van een kinderboek wel al rondspoken, maar iets willen en iets doen zijn twee hele verschillende dingen. Ik ben in ieder geval ontzettend dankbaar voor hoe het is gelopen!

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen of opmerkingen? Laat het me weten! Ik beantwoord ze graag.

 

Één reactie

  1. […] werd uiteindelijk dus mijn tweede prentenboek ooit. Nog een leuk feitje: dit boek is eigenlijk ook de start van mijn illustrator carrière geweest, hoe cool?! Nu was dit prentenboek al een hele verbetering ten opzichte van het prentenboek […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *