Een nieuwe hobby: lezen alsof je leven ervan afhangt

Als doel voor 2021 had ik mezelf voorgenomen om minimaal één creatieve workshop te gaan volgen. Ik volgde er uiteindelijk twee (lees hier meer over mijn doelen van 2021). Een van de twee was de cursus ‘Kinderboeken schrijven’. Ik had echter van te voren nooit verwacht daar een nieuwe hobby van over te houden. Toch is dat gebeurd. Lezen alsof mijn leven ervan afhangt.

Mijn geschiedenis met lezen

Ik ben eigenlijk nooit echt een hele grote lezer geweest. Vroeger las ik uiteraard wel eens boeken, maar niet zo extreem vaak.

In mijn herinnering begon het met een serie over paarden waar ik destijds een aantal boeken van las. En dat terwijl ik niet eens een paardenmeisje was haha! Later las ik een aantal van de Hoe overleef ik… boeken van Francine Oomen en verslond ik de Pretty Little Liars serie van Sara Shepard, nog voor er een serie van uit was gekomen. (Tenminste, ik las de serie tot boek 4 waarna ik altijd heb gedacht dat de serie was gestopt omdat de identiteit van ‘A’ bekend was geworden. Pas nadat de serie uit was gekomen, kwam ik erachter dat de serie dus niet na boek 4 was geëindigd. Oeps…) Ik las de Twilight serie van Stephanie Meyer, omdat ik nadat de eerste film was uitgekomen móest weten hoe het verhaal verder ging. En man, wat waren dat dikke boeken. Het verbaasd me dat ik ze allemaal helemaal heb uitgelezen toen.

Op de middelbare school las ik nog een aantal boeken voor Nederlands waarvan ik er slechts twee nog echt goed heb onthouden: De Engelenmaker van Stefan Brijs en Een Hart van Steen van Renate Dorrestein. Beide dikke aanraders van mijn 14 -jarige zelf!

Maar daarna is het blanco. Ik geloof niet dat ik nog echt een boek heb uitgelezen tijdens mijn studententijd. Eeuwig zonde, want ik ben altijd al een groot fan van verhalen geweest.

De cursus

Toen ik de cursus ‘Kinderboeken schrijven’ volgde, moest ik tijdens een van de opdrachten eerlijk bekennen dat het laatste en énige kinderboek dat ik recent had gelezen Harry Potter en de Steen der Wijzen van J.K. Rowling was. Als ik zelf verhalen voor kinderen wilde gaan schrijven, moest ik me toch wel een keer wat meer gaan verdiepen in de boeken die al geschreven waren. Dus ik besloot wat meer te gaan lezen.

Het begon met het tweede deel van de Harry Potter reeks. Dat leek me een makkelijke start omdat ik een groot Harry Potter fan ben en al jaren roep dat ik een keer de boeken moest gaan lezen. Zo geschiedde. Ik begon te lezen. Ik hervond de liefde voor lezen in het tweede en derde Harry Potter boek en wilde nog veel meer verhalen tot me nemen dan alleen die van Harry Potter.

Méér, alsjeblieft!

Ik wilde meer. Veel meer. Dus ik besloot een abonnement op Storytel te nemen. Zo hoefde ik niet per se meteen allemaal dure boeken aan te schaffen, maar kon ik wel lekker veel kinderverhalen tot me nemen. Ik luisterde, ik las en ik wilde nog steeds meer.

Waar kwam deze plotselinge liefde voor lezen ineens vandaan? Het was niet zo dat ik nooit eerder een boek had opgepakt. Maar nooit eerder voelde ik zo’n sterke drang om meer te gaan lezen.

Ik keek YouTube video’s over boeken die mij aangeraden werden en kwam via die weg op mijn favoriete boek OOIT uit (Nevermoor van Jessica Townsend) waardoor ik alleen maar nog meer liefde voor lezen kreeg. Ik kocht boeken die ik perse fysiek wilde hebben en ik nam een abonnement op de bieb zodat ik boeken kon uitproberen waar ik nog niet zeker over was. Op dit punt wist ik zeker dat ik dit een nieuwe hobby kon noemen.

1000 levens

Ik weet niet precies meer waar ik het gelezen of gehoord heb, maar het is me wel bijgebleven. ”Boeken zijn een manier om 1000 levens te leiden in één leven”. En dat kan ik alleen maar beamen. Sinds ik begin dit jaar veelvuldig ben gaan lezen heb ik meerdere avonturen beleefd, ben ik verliefd geworden, heb ik verlies meegemaakt, heb ik gehuild, gelachen, ben ik boos geweest. En ik kan niet wachten nog véél meer mee te maken (en misschien zelfs wel ooit mijn eigen avonturen op papier te zetten).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *