Mijn 2021: 5 doelen waar ik aan werkte

En ineens zit 2021 er al op… Wat vliegt de tijd! Het is dus ineens ook alweer tijd om terug te blikken op dit jaar. Een mooi jaar waarin ik weer heb gewerkt aan een aantal doelen die ik begin dit jaar opstelde. Weet je niet waar ik het over heb? Lees dan even deze blog.

Ondanks de bizarre tijd waarin we geleefd hebben, en nog leven, was 2021 wel weer een jaar vol hoogtepunten. Althans, bedrijfsmatig dan. Dit was het jaar waarin ik besloot me alleen nog maar op illustreren te richten, de eerste kaarten van Lily’s kaarten lanceerde en me heel erg heb ontwikkeld als illustrator. Laten we gaan kijken hoe ik het er dit jaar vanaf gebracht heb! 

1. Ik wil aan het eind van 2021 de gedrukte versie van ‘Schaap lekker!’ uitgegeven hebben

Hier wil ik het niet over hebben… haha! Dit is al zó lang een droom en toch is het me niet gelukt om dit doel te behalen dit jaar. Wel bijna, dat wel (telt dat ook?). Ik stond op het punt een aantal exemplaren te drukken, maar heb het toen uiteindelijk toch niet gedaan.

Twijfels? Jup… Ik ben nog steeds heel tevreden met boek, maar wil eigenlijk niet zo’n hele grote oplage laten drukken, uiteraard wel van goede kwaliteit, maar niet te hoge kosten. En dat is toch lastiger dan ik had verwacht. Kom ik er mee weg als ik hem doorschuif naar volgend jaar? Ja hé? Fijn, lief. 🙂

Snel door naar de volgende doelen!

2. Ik wil aan het eind van 2021 een nieuw kinderboek gemaakt hebben

Met dit doel had ik eigenlijk in gedachten een nieuw prentenboek te schrijven en illustreren. Maar dit jaar liep het allemaal net even anders. Ik wil namelijk eigenlijk eerst ‘Schaap lekker!’ uitbrengen voor ik weer allerlei nieuwe prentenboeken ga maken. Daarnaast raakte ik halverwege het jaar in een illustratie dipje en kwamen er, naast opdrachten, niet zo veel illustraties meer uit mijn handen. Laat staan 32 pagina’s vol met illustraties… Wel heb ik alweer allerlei ideeën voor nieuwe prentenboeken en heb ik zelfs al een opzetje gemaakt qua tekst voor een van die ideeën (De Stinkende Dino aka The Smelly Dino).

Nu we toch bezig zijn met excuses opnoemen: als we heel precies gaan kijken staat in dit doel ‘kinderboek’ en niet ‘prentenboek’ en laat dat nou iets zijn waar ik óók mee ben begonnen dit afgelopen jaar. Ja, ik ben een serieus kinderboek aan het schrijven. Eentje met veel tekst en weinig illustraties. Wow! Hij is nog lang niet af en de kans dat hij überhaupt ooit leesbaar gaat zijn voor het publiek is erg klein, maar ik ben dus eigenlijk dubbel aan de slag gegaan met dit doel.

Ondanks dat ik wel met dit doel bezig ben geweest, heb ik dus ook dit tweede doel niet behaald. Geen lekker begin dit… En toch ben ik erg tevreden over deze. Hopelijk kan ik jullie volgend jaar meer te vertellen over beide boeken waar ik mee bezig ben geweest. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in om ze allebei af te gaan maken.

3. Ik wil aan het eind van 2021 minimaal één kunstgerelateerde workshop hebben gevolgd

Check! Yes, eindelijk een doel dat ik wél behaald heb! Ik voelde al een poosje de drang om ook weer op andere vlakken dan illustratie creatief bezig te zijn. Vandaar ook dit doel. Hoewel ik illustreren echt ontzettend leuk vind om te doen, hou ik er ook van om nieuwe dingen te proberen. Aan het begin van 2021 heb ik daarom samen met mijn moeder de workshop ‘Portret boetseren’ geboekt bij Atelierbreda. In augustus was het dan eindelijk zo ver en heb ik twee dagen gewerkt aan een portret van mijn vader.

Het was een hele uitdaging, want hoewel ik wel eens realistisch heb getekend, moet je bij klei in 3D werken en dus van alle hoeken goed naar de details kijken. Uiteindelijk ben ik over de uren heen steeds dichter bij mijn vader gekomen en ben ik stiekem best heel trots op het eindresultaat.

En het belangrijkste van allemaal: ik vond het echt fantastisch leuk om te doen! Zeker voor herhaling vatbaar. Ben je benieuwd naar wat meer details over hoe ik de workshop vond? Lees dan deze blog.

Naast de workshop ‘Portret boetseren’, heb ik dit jaar ook een korte cursus ‘Kinderboeken schrijven’ gevolgd. Dit was een cursus van 6 lessen waarin ik middels oefeningen en theorie heb geleerd te schrijven voor kinderen. En ook daadwerkelijk begonnen ben met het schrijven van een eigen kinderboek, zoals ik in het vorige doel al even kort benoemd heb.

Ondertussen ben ik alweer rond aan het kijken voor andere leuke nieuwe workshops of cursussen die ik zou kunnen doen. Dus heb je nog tips? Laat het me dan vooral weten.

4. Ik wil aan het eind van 2021 minimaal 10 persoonlijke portretten voor betalende klanten gemaakt hebben

Check! Ik heb dit jaar zulke leuke portretten mogen maken en ook een aantal voor zulke bijzondere gelegenheden. Soms kan ik nog niet helemaal geloven dat dit ook daadwerkelijk mijn werk is… Ik heb dit jaar 22 persoonlijke portretten mogen maken voor betalende klanten.

Naast de persoonlijke portretten zoals jullie ze kennen, heb ik ook een realistisch portret mogen maken. Mega spannend, want dat had ik alleen nog maar gedaan als oefening en niet per sé met het doel om het te gaan verkopen.

Dus in totaal heb ik wel 23 portretten gemaakt voor betalende klanten. Gewoon het dubbele van wat mijn doel was en daar ben ik mega dankbaar voor. Het is zo leuk om te zien hoe steeds meer mensen mij weten te vinden en vertrouwen in mijn werk hebben. Dus dank je wel!

5. Ik wil aan het eind van 2021 minimaal 15 producten op mijn webshop hebben staan

Check, check, check! Toen ik dit doel opstelde dacht ik duidelijk dat het een hele uitdaging zou zijn om 15 producten online te krijgen. Ik moet eerlijk toegeven dat dit doel me wel extra gemotiveerd heeft om ook daadwerkelijk na te blijven denken over nieuwe producten en de knoop door te hakken ze te produceren. Dus wat dat betreft is het een heel nuttig doel geweest, maar achteraf gezien had ik het doel toch best wel wat hoger mogen zetten.

In augustus bereikte ik al de 15 producten op mijn webshop. Dat was ook niet zo lastig aangezien ik behoorlijk wat nieuwe wenskaarten heb gemaakt in 2021 waarvan een aantal ook per stuk te koop zijn.

Het moge duidelijk zijn dat ik dit doel dus dubbel en dwars behaald heb. Voor volgend jaar maar een hoger doel stellen?

De doelen voor 2022

Dit jaar heeft wel bewezen dat het opstellen van een aantal doelen voor mij ontzettend motiverend werkt. In mijn vorige blog had ik het over de Law of Attraction en hoewel ik er nog steeds niet echt in geloof, kan ik er niet omheen dat ik wel bijna al mijn uitgesproken doelen heb behaald. Ik zet de trend gewoon voort en spreek hier weer alvast de doelen voor 2022 uit.

In het jaar 2022 wil ik dit bereiken:

  1. Ik wil aan het eind van 2022 de gedrukte versie van ‘Schaap lekker!’ uitgegeven hebben.
  2. Ik wil aan het eind van 2022 het kinderboek dat ik aan het schrijven ben af hebben.
  3. Ik wil aan het eind van 2022 mijn webshop aangevuld hebben met 15 nieuwe producten.
  4. Ik wil aan het eind van 2022 weer minimaal één creatieve workshop of cursus gevolgd hebben.
  5. Ik wil aan het eind van 2022 mijn Etsy shop ‘DritDigitalPrints‘ aangevuld hebben met minimaal 10 nieuwe prints.

We gaan weer voor een fantastisch nieuw jaar: let’s go! Wat zijn jouw doelen voor 2022? Ik hoor ze graag. Wie weet inspireren we elkaar wel.

 

2 reacties

  1. […] om minimaal één creatieve workshop te gaan volgen. Ik volgde er uiteindelijk twee (lees hier meer over mijn doelen van 2021). Een van de twee was de cursus ‘Kinderboeken […]

  2. […] tientallen nieuwe producten en lig sinds dit jaar met mijn kaarten in een winkel. Mede dankzij de doelen die ik aan het begin van dit jaar heb opgesteld. Heb ik ze allemaal behaald? Dat lees je in deze blog. Laten we snel […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *