Voor het eerst een portret boetseren

Als doel voor 2021 had ik mezelf voorgenomen om minimaal één creatieve workshop te gaan volgen. Hoewel ik illustreren echt heel erg leuk vind, miste ik soms wel het écht met de handen bezig zijn. Daarom besloot ik om samen met mijn moeder een 2-daagse workshop ‘Portret boetseren’ te boeken bij Atelierbreda.

De eerste dag

Vrijdag 13 augustus was het dan zo ver: we mochten eindelijk aan ons portret beginnen. Van tevoren werd gevraagd om een aantal duidelijke foto’s te maken van de persoon die je wilde boetseren. Achteraf is gebleken hoe belangrijk goede foto’s zijn als je niet daadwerkelijk je model voor je hebt.

We begonnen met het opbouwen van wat klei en het ‘wegslaan’ van de lucht met een houtje. Met elke laag klei kwam er al steeds meer een soort hoofd tevoorschijn. Ik vond het zelf wel iets weghebben van een mummie. Wat vind jij?

Vervolgens gingen we aan de slag met het grof opbouwen van het hoofd zoals het toevoegen van haar, een neus, een mond en in mijn geval vast de ‘gaten’ voor de ogen.

Gedurende de dag kwam ik al steeds dichter bij mijn vader; het begon echt al ergens op te lijken! En het belangrijkste van allemaal was natuurlijk dat we het echt heel erg naar ons zin hebben gehad deze eerste dag. Eigenlijk kon voor mij de workshop al niet meer stuk. Ik was nu al tevreden en kon stiekem niet wachten om de volgende dag weer verder te gaan.

De tweede dag

De tweede dag stond in het teken van het toevoegen van de details en het klaar maken voor het bakken van het portret. Aan het eind van de eerste dag had ik al een behoorlijke basis gelegd, maar er moest wel nog wat veranderd en toegevoegd worden om het een gelijkend portret te maken. Voor mij begon de dag dan ook met het toevoegen van de ogen, wenkbrauwen en oren: de moeilijke onderdelen!

De tijd vloog echt voorbij en als het aan mij had gelegen had ik nog wel uren door kunnen gaan, maar de tijd was bijna om en er moesten nog wat stappen gezet worden voordat het portret gebakken kon worden. Dit was best een beetje een spannend deel, want je scalpeert als het ware je zorgvuldig geboetseerde portret en holt hem vervolgens helemaal uit.

Nu was het dan echt tijd om afscheid te nemen van ons portret. Er kon niks meer veranderd worden (zelfs nu kriebelen m’n handen nog om wat kleine dingetjes aan te passen haha). Nadat je zorgvuldig het gescalpeerde deel van het hoofd er weer aan had geplakt was het portret dan écht klaar. En tadaaaa! Dit is de mijne geworden:

Ik ben echt onwijs trots op het eindresultaat en had nooit verwacht dat ik zo’n mooi portret zou kunnen boetseren zonder ervaring. Uiteraard wel met hele fijne begeleiding en hulp van Iris!

Als je van creatief bezig zijn houdt, dan kan ik je deze workshop echt absoluut aanraden. Het is onwijs leuk om te doen en de sfeer in Atelierbreda is zo gemoedelijk dat je je gelijk op je gemak voelt. Je krijgt hele fijne begeleiding als je dat wilt maar ook meer dan voldoende vrijheid. Niks moet en alles mag en dat is de fijnste leeromgeving die je je kan wensen. Dikke aanrader!

En ik ben ondertussen aangestoken met het creatieve virus en ben alweer op zoek naar het volgende nieuwe ding dat ik kan gaan uitproberen. Tips zijn van harte welkom. 🤗

 

Één reactie

  1. […] En het belangrijkste van allemaal: ik vond het echt fantastisch leuk om te doen! Zeker voor herhaling vatbaar. Ben je benieuwd naar wat meer details over hoe ik de workshop vond? Lees dan deze blog. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *