Dit is de apparatuur en software die ik dagelijks gebruik als illustrator

Als illustrator maak ik natuurlijk bijna dagelijks gebruik van verschillende apparatuur en software om te komen tot de illustraties die ik, onder andere, uiteindelijk op mijn Instagram plaats. In deze blog benoem ik de belangrijkste daarvan. Wil jij ook digitaal gaan illustreren en twijfel je welke spullen je daarvoor nodig hebt? Dan is deze blog echt iets voor jou!

Apple iPad (2018)

Sinds ongeveer een jaar ben ik overgegaan op digitaal illustreren. Dat doe ik met mijn Apple iPad (2018). Dit is geloof ik een van de goedkoopste modellen die werkt met een Apple Pencil (hier kom ik later op terug). Ik heb destijds gekozen voor een ouder model, omdat ik nog niet zeker wist of digitaal tekenen wel iets voor mij zou zijn en ik dat eerst wilde uitproberen met de ‘goedkoopste’ optie. Mocht het dan toch niks voor mij zijn, dan had ik niet honderden euro’s uitgegeven aan een iPad waar ik amper wat mee deed. Achteraf gezien had ik dat best kunnen doen, want mijn iPad is nu mijn meest gebruikte apparatuur geworden.

Apple Pencil

Om goed te kunnen tekenen op je iPad is een Apple Pencil zeker aan te raden. In mijn geval had ik een Apple Pencil 1e generatie nodig. Welke je nodig hebt is afhankelijk van de iPad die je hebt. Let wel op, want niet alle iPad’s ondersteunen het gebruik van een Apple Pencil. Informeer jezelf goed voordat je hem aanschaft! Via deze link kun je precies zien welke iPad’s welke Apple Pencil ondersteunen.

Procreate

Voor het daadwerkelijk illustreren gebruik ik de app Procreate welke is te downloaden in de App Store voor een eenmalig bedrag van €10,99. Geloof me, de app is het geld dubbel en dwars waard! Ik heb zo veel plezier gehad aan deze app de afgelopen maanden. Natuurlijk met het maken van illustraties, maar ook om ideeën snel op te schrijven of te schetsen en plattegronden te tekenen voor de indeling van mijn nieuwe appartement. Je kan met Procreate zó veel!

Apple MacBook Pro (2015)

Nadat de illustraties zijn gemaakt op mijn iPad, stap ik over naar mijn laptop. Op het moment van schrijven werk ik op mijn MacBook Pro (2015). Alles wat ik nodig heb qua software werkt prima en dat is eigenlijk alles wat ik nodig heb om mijn werk te kunnen afronden. Deze MacBook Pro is inmiddels al niet meer te verkrijgen, maar mijn ervaring met Apple is dat eigenlijk alle modellen wel goed draaien met de software die je nodig hebt.

Adobe InDesign

Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd om met Adobe programma’s te werken en dat is er nu echt niet meer uit te krijgen. De Adobe software is mijn go-to software als het gaat om creatieve uittingen. Voor mijn illustraties maak ik voornamelijk gebruik van Adobe InDesign. Hiermee zorg ik bijvoorbeeld dat mijn ‘handtekening’ wordt toegevoegd aan illustraties, positioneer ik de illustraties op het papier en zorg ik dat de illustraties helemaal klaar worden gemaakt om gedrukt te kunnen worden.

Ik ben wel benieuwd naar andere illustrators die dit lezen: wat zijn de spullen die jij het meest gebruikt? Deel vooral je tips hieronder! Ik ben benieuwd.

 

Één reactie

  1. […] maken van een portret op bestelling betekend bijvoorbeeld ook dat ik gebruik moet maken van apparatuur. Zoals je weet heeft apparatuur geen oneindig leven. In de tijd van nu mag je al blij zijn als je […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *