Hoe de prijs van een persoonlijk portret is opgebouwd

Om open en eerlijk te zijn, vertel ik je in deze blog hoe de prijs van een persoonlijk portret is opgebouwd.

De basis: €40

Misschien vraag je je af waarom de startprijs zo hoog is. Zeker als je kijkt naar dat een extra persoon maar 1/4 van de startprijs is. Maar wat je (nog) niet weet, is dat de startprijs uit veel meer elementen bestaat dan alleen een persoon of dier tekenen.

Laten we beginnen met de prijs van een persoon/dier. Voor een extra persoon/dier betaal je €10. Die prijs houden we ook aan voor de basis van de startprijs. Dus voor een portret is €10 van de €40 de kosten voor het daadwerkelijk tekenen van een portret. De overige €30 zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen bedragen.

Het maken van een portret op bestelling betekent bijvoorbeeld ook dat ik gebruik moet maken van apparatuur. Zoals je weet heeft apparatuur geen oneindig leven. In de tijd van nu mag je al blij zijn als je iPad het 5 jaar volhoudt. En zoals je ook wel weet, is apparatuur niet bepaald goedkoop. Hoe meer je gebruik maakt van je apparatuur, hoe sneller het verslijt. Dat geldt dus ook voor de apparatuur die ik gebruik voor het maken van portretten en daar wordt rekening mee gehouden in de startprijs van een portret.

Naast de apparatuur die verslijt, kost het verwerken van de bestelling mij ook tijd. Een bestelling komt binnen en dan moet ik eerst alle gegevens ophalen en bekijken. In sommige gevallen zijn de gegevens niet compleet en zal ik die eerst moeten opvragen. Zodra ik alle gegevens heb, kan ik pas aan de slag gaan. Dat proces kost mij wat tijd en tijd is geld.

Extra personen/dieren: €10

Zoals eerder al uitgelegd, is de prijs voor een extra persoon/dier gebaseerd op de tijd die het kost om daadwerkelijk een persoon en/of dier te tekenen. Eigenlijk zelfs met een fikse korting, want mijn uurtarief ligt stiekem wel een stuk hoger dan wat ik reken voor deze portretten. Laten we het erop houden dat ik deze extra personen/dieren eigenlijk met een korting van 50% aanbied. Goede deal toch?

Voorwerpen: €10

Het tekenen van een voorwerp in een portret kost simpelweg extra tijd. Het puzzelen van hoe en waar je de voorwerpen in het portret gaat verwerken en het (in sommige gevallen) uitzoeken hoe je het voorwerp überhaupt tekent, kost erg veel tijd.

Prints: vanaf €7,50

Ik hanteer voor prints eigenlijk zo goed als de kostprijs. Voor een A5 betaal je €7,50, voor een A4 €10 en voor een A3 €15 bovenop de startprijs. In deze prijzen zitten de druk én verzendkosten inbegrepen. Laten we zeggen dat ik voor het laten drukken van een A5 al iets meer dan €4 kwijt ben en dat is per formaat steeds een beetje duurder. Daar komen vervolgens nog de verzendkosten bovenop die gemiddeld €2 zijn. Het overige geld is voor mij. Voor de tijd die ik in het drukklaar maken van het bestand steek. Best eerlijk, nietwaar? 😄

En zo is de prijs van een persoonlijk portret opgebouwd. Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Laat het me weten via een mail naar info@dritmedia.nl. Ik beantwoord je vragen graag!

*Deze blog is ge-update op 9 mei 2023 n.a.v. verandering van prijzen