Mijn 2023: 5 doelen waar ik aan werkte

Ondanks dat ik niks specifiek tégen 2023 heb, voelde het op een of andere manier toch niet helemaal als mijn jaar. Er is niks ergs of vervelends gebeurd, behalve dat ik weer een jaar ouder ben en het gevoel in me opborrelt dat ik niet sta waar ik op dit moment in mijn leven zou willen staan. Toen ik terug keek op mijn gestelde doelen van begin dit jaar, wist ik dat het nergens voor nodig was me zo te voelen. En toch… Ik wil van 2024 wél mijn jaar maken. Een jaar waarin ik werk aan waar ik naartoe wil met mijn leven. Een jaar waarin ik niet meer uitstel, maar DOE! Maar voor het zover is: een terugblik op mijn doelen van 2023.

1. Ik wil aan het eind van 2023 minimaal één creatieve workshop of cursus gevolgd hebben

Check! Ik volgde dit jaar een korte cursus boetseren. Vier avonden spendeerde ik aan het vormen van een homp klei tot iets wat doorgaat voor een mens of wat ik er dan ook van probeerde te maken. Deze cursus was voor mij maar weer extra bewijs dat ik echt onwijs geniet van creatief bezig zijn. Tot nu toe maakt het eigenlijk niet eens uit wát ik precies doe, als het maar creatief is.

En toch maak ik er te weinig tijd voor vrij om nieuwe dingen te proberen, zeker niet als ik er thuis in m’n eentje voor moet gaan zitten. Zonde, dus dit is een doel die ik er in ga houden de komende jaren: mezelf verplichten de deur uit te gaan en iets creatiefs te doen en/of leren!

2. Ik wil aan het eind van 2023 mijn webshop aangevuld hebben met 20 nieuwe producten

Een behapbaar doel nietwaar? Het is me tenslotte al een aantal jaar op rij gelukt mijn webshop aan te vullen met nieuwe producten. Ik kan vast verklappen: ik heb het dit jaar niet gehaald. Ik heb in totaal 16 nieuwe producten aan de webshop toegevoegd. Stuk voor stuk producten die ik zelf erg leuk vind. Waarom ik dan ben gestopt bij 16? Nou… Dat vergt wat uitleg. Ik heb namelijk halverwege het jaar een beslissing gemaakt.

Ik stop steeds erg veel tijd in het bedenken en maken van nieuwe producten en vind dat ook echt heel leuk om te doen, maar ik merk ook dat de kaarten markt langzaam aan het doodbloeden is. Men stuurt gewoon niet zo vaak meer een kaartje en dan is de markt ook nog eens behoorlijk verzadigd. Ondanks het plezier dat ik eruit haal, is het niet rendabel genoeg om er nog langer mee door te gaan. Ik heb besloten mijn huidige voorraad op te maken en dan voorlopig geen nieuwe kaarten meer uit te brengen. Ja ik weet het, jammer hè!

Wellicht dat ik in de toekomst ooit nog eens besluit toch weer een doorstart te maken, maar voor nu is het mooi geweest. Extra leuk is dat de kaarten die je nu bij me aanschaft dus letterlijk limited editions zijn. Die wil je hebben toch? 🙂

3. Ik wil aan het eind van 2023 op minimaal één markt hebben gestaan om mijn producten te verkopen

In 2022 stond ik samen met Shero Gifts voor het eerst op een markt. Ondanks dat het een hele gezellige en leuke eerste ervaring was, bleven de verkopen die dag een beetje uit. Dat had niet zo veel te maken met ons, maar meer met het eigenlijke doel van die markt (vooral tweedehands kinderkleding en speelgoed). Daar passen nieuwe kaarten en sieraden iets minder goed bij. Wel wisten we dat we zeker nog een keer een markt wilden uitproberen, maar dan eentje die beter zou passen bij onze producten.

Dus toen ik via mijn DM op Instagram een berichtje kreeg van Boerderij Hoekelum over hun Hoekelumse Kraampjesdagen tijdens het paasweekend, wist ik meteen bij wie ik moest aankloppen om daar te gaan staan. Zondag 9 april was het dan zover. Van 11:00 tot 17:00 stonden we met onze producten en met 19 andere leuke ondernemers op het evenement.

Wat hebben we genoten van deze dag! Het was echt een fantastisch leuke plek met een fijne sfeer en leuke mensen. Het was heel gezellig druk en deze markt paste véél beter bij onze producten. Kortom: het was een héél geslaagde dag!

Na deze hele geslaagde dag wisten we dat we graag op nog een markt wilden gaan staan dat jaar en reserveerden we gelijk een plekje op Cuijk KeiGoed (een braderie in onze eigen woonplaats) op 11 juni en hebben we op een kerstmarkt in Malden gestaan.

Het smaakt zeker naar meer!

4. Ik wil aan het eind van 2023 het manuscript dat ik tijdens NaNoWriMo 2022 schreef tot een eindversie hebben gebracht

Ahhhh, NaNoWriMo 2022… De eerste keer dat ik meedeed aan deze challenge en ik heb hem meteen succesvol afgerond. Al dan niet met wat tegenslagen. Ik had zowaar een heel boek geschreven van 50.000 woorden in één maand. Maar ja… en dan? Want een eerste versie is nog bij lange na niet perfect.

Ik stelde dit doel aan het begin van het jaar omdat ik het boek dat ik had geschreven niet wilde laten verwateren. Een boek schrijven is namelijk meer dan alleen het verhaal op papier neerpennen. Het fine tunen en verdiepen en aanpassen en schrappen en toevoegen hoort er ook nog allemaal bij. Dus daar begon ik in januari met vol goede moed aan. Ik vermaakte me enorm met het lezen van mijn eigen boek, maar merkte ook meteen dat het best heel lastig was om de echte fouten eruit te halen als je zo diep in een verhaal zit. Ik kon dit niet alleen. En dat betekende dus dat ik iets moest doen wat ik heel eng vond: hulp vragen.

Máár voor ik klaar was om het boek aan andermans ogen te tonen, vond ik dat er eerst nog wat moest gebeuren. Ik wilde tenslotte de best mogelijk versie voorleggen, want wat zouden anderen wel niet denken als ik zo’n ruwe versie zou laten lezen? Goed, ik begon dus aan versie 2. En toen versie 3. En toen versie 4. Etc. Pas toen ik ‘Schrijven, Kreng!’ van Lisette Jonkman las en ze ‘De perfectionist’ beschreef, wist ik wat ik aan het doen was… uitstellen natuurlijk! Het boek zou voor mijn gevoel nooit goed genoeg zijn om aan anderen te laten lezen. Er was altijd wel weer iets nieuws wat nog even aangepast moest worden. Een kei harde reality check. Dus ik sprak direct met mijn moeder af dat ik nadat ik een nieuw hoofdstuk af had geschreven, ik het boek meteen aan haar zou laten lezen. En beloofd is beloofd, dus zo geschiedde. Rete spannend natuurlijk!

In augustus 2023 liet ik mijn eerste zelfgeschreven boek aan een ander lezen. Een mijlpaal! Maar vooral zenuwslopend. Het vervolg van mijn schrijversdroom lag weer helemaal open. De feedback viel me uiteindelijk hartstikke mee en het horen dat mijn moeder het boek leuk vond (ondanks dat ze niet de doelgroep is) deed me erg goed. Ik verwerkte de feedback metee. En hoewel alles me mee was gevallen, kostte het toch best nog wat tijd voor ik hem bij de volgende proeflezer neerlegde. Ja ja, ik weet het… uitstelgedrag! Maar inmiddels heb ik de drempel toch weer overgestapt en ligt hij nu bij de volgende proeflezer. En dat vind ik minstens zo spannend als de eerste keer, haha.

Hoe leuk is deze kleine sneak peek van de karakters uit mijn serie?!

Dus heb ik mijn manuscript tot een eindversie gebracht? Nee, zeer zeker nog niet! Maar kom ik er dicht bij in de buurt? Ja. Vind ik dit doel geslaagd: ja hoor!

5. Ik wil aan het eind van 2023 de eerste versie van een nieuw boek geschreven hebben

Een nieuw boek terwijl het eerste nog niet eens officieel af is? Jup. Want ik schreef tijdens NaNoWriMo 2022 een eerste boek in een serie van (volgens de huidige planning) in totaal 5 boeken. En aangezien ik zó lekker in het verhaal zat na NaNoWriMo, begon ik ook al meteen aan het plot uitschrijven van deel 2. Tja, en dan is het toch wel heel moeilijk om eerst het ene boek af te ronden voor ik aan het volgende begin. Dus dat deed ik ook niet.

Ik heb inmiddels wel geleerd dat ik gebruik moet maken van mijn creatieve flow. Van de momenten dat ik vóel dat ik aan een bepaald project moet werken. Want ik heb inmiddels dus ook geleerd dat er altijd wel een moment komt dat die flow weer voor een eerder project voorbij komt. Go with the flow, toch?! Daarnaast had ik flink de smaak te pakken na het schrijven van mijn eerste boek en bleven de leuke ideeën voor nieuwe verhalen komen. Zo had ik ineens niet één uitgeschreven plot, maar wel vier. Ehh… waar ging ik de tijd vandaan halen om al die ideeën uit te werken?

Tja, het ging dus om prioriteiten stellen en ik besloot dat mijn prioriteit bij het afmaken van de serie ligt. Die andere ideeën gaan nergens heen, dus die komen op een later moment wel weer aan bod. Zo geschiedde: ik schreef deel 2 van mijn boekenserie tijdens NaNoWriMo 2023. Want dat was in 2022 zo goed bevallen, dat ik me de challenge dit jaar weer gaf én hem weer volbracht. Het blijft bizar: 50.000 woorden in één maand. Maar ik kan vol trots zeggen dat ik dit doel heb behaald! (En uiteraard al weer volop bezig ben met een aantal nieuwe manuscripten).

De doelen voor 2024

Zoals ik in de intro al heb benoemd, wil er ervoor zorgen dat 2024 mijn jaar gaat worden. En dat gaat niet zonder specifieke doelen te stellen die me daar naartoe gaan brengen. Dus de focus van de doelen van dit jaar liggen lekker veel op mijn dromen. Dromen die wellicht nooit uit gaan komen, maar waar ik wel een serieuze poging voor wil wagen. Komt ‘ie dan.

In het jaar 2024 wil ik dit bereiken:

  1. Ik wil aan het eind van 2024 minimaal één creatieve workshop of cursus gevolgd hebben
  2. Ik wil aan het eind van 2024 mee hebben gedaan aan een schrijfwedstrijd met kans op uitgeefcontract
  3. Ik wil aan het eind van 2024 de eerste versie van het derde boek uit mijn serie geschreven hebben
  4. Ik wil aan het eind van 2024 het plot voor het vierde en laatste boek uit mijn serie uitgedacht hebben
  5. Ik wil aan het eind van 2024 minimaal op één markt hebben gestaan met mijn producten

Zoals je ziet ligt er een behoorlijke focus op schrijven en daar ga ik me eens een keer níet schuldig over voelen. Want ondanks dat het niet direct een vetpot oplevert, is het wel iets waar ik ontzettend veel plezier uithaal. Dus waarom daar niet de focus op leggen? Ik ben heel benieuwd wat dit jaar me gaat brengen.

Heb jij doelen opgesteld – persoonlijke of zakelijke – voor dit jaar? Spreek ze uit. Dat helpt écht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *